Yhteystiedot

0400-787527
info@vkv.fi

Olemme TUKES:in hyväksymä asennusyritys.


Tilaa suunnittelukäynti soittamalla, tekstiviestillä tai sähköpostitse!

Käynti on maksuton, mikäli se johtaa toimeksiantoon.

Yleistä tietoa ilmalämpöpumpuista

Ilmalämpöpumpun asennus on ammattimiehen työtä, johon liittyy luvanvaraisuus kylmäaineiden käsittelyssä sekä sähkötöissä. Jos ammattihenkilö ei ole asentanut pumppua, ei myöskään maahantuojan takuuvastuuta synny.

Ilmalämpöpumppu on aina lisälämmönlähde, mutta erittäin hyvä vaihtoehto lämmityksen ja jäähdytyksen parantamiseen ja tehostamiseen. Ainoana lämmönlähteenä, se ei ole parhaimmillaan. Lisäksi ilmankierto ja puhdistustoiminto

Ilmalämpöpumppu on hyvä pitää toiminnassa ympäri vuoden, sillä lämmittämisen ja jäähdyttämisen ohella se myös puhdistaa ja raikastaa hengitysilmaa. Mitsubishi Heavyn laitteet on suunnitelty pohjolan oloihin, eivätkä niiden toiminnot hyydy vielä -30 °C kylmyydessäkään. Laitteiden hyötysuhde on -20 °C lämpötilassakin vielä lähes 2, eli se kykenee tuottamaan lämpöenergiaa lähes tuplasti kuluttamansa sähkövirran verran.

 

Ilmalämpöpumpun toiminta

Ilmalämpöpumpun ollessa lämmitystoiminnolla, kompressorin järjestelmässä kierrättämä kylmäaine (R410A) sitoo ulkoyksikön kennossa (höyrystin) ulkoilmasta lämpöenergiaa. Kylmäaine johdetaan höyrynä kylmäputkia pitkin sisäyksikön kennolle (lauhdutin). Sisäyksikössä kylmäaineeseen sitoutunut lämpöenergia luovutetaan sisäilmaan, tällöin kylmäaine nesteytyy ja se johdetaan nesteenä takaisin ulkoyksikölle.

Kun ulkoyksikön kennolla kylmäaineeseen sitoutuu ulkoilman lämpöä, jäähtyy kennon pinta. Jos ulkoilman lämpötila on 0-asteen tuntumassa ja ilman suhteellinen kosteus on korkea, alkaa kennon pinta huurtua ja jäätyä. Koneen automaattinen sulatustoiminto poistaa kennosta jään ja kytkee sulatusvastuksen päälle. Tämän ansiosta huurre/jää sulaa pois ja valuu vetenä ulkoyksikön alla olevista vedenpoistoaukoista.

 

Ilmalämpöpumpun sijoittaminen

Ilmalämpöpumpun parhaan sijoituspaikan pystyy määrittelemään ammattitaitoinen asentaja. Joskus talon asukkaiden toivomusten johdosta pumppu asennetaan ns. toiseksi parhaaseen paikkaan, mutta ei koskaan suoranaisesti huonoon paikkaan, vaan aina parhaaseen mahdolliseen. Sisäyksikön pitäisi olla sellaisessa paikassa, mistä vapaa ilmankulku olisi esteetöntä mahdollisimman suurelle osalle huoneistosta.

Keittiö ei ole hyvä paikka sisäyksikölle, koska sieltä tulevat ”käryt” ja ilmassa oleva mahdollinen rasva kulkeutuu muuallekin huoneistoon, vaikka suodattimet sen osittain saavatkin poistettua. Myöskään makuuhuone ei ole paras paikka, koska toistuvat automaattisulatuksen äänet talvipakkasella voivat häiritä nukkuvia ihmisiä. Mahdolliset huoneistossa olevat tulisijat myös määräävät omalta osaltaan sisäyksikön paikan. Kaksikerroksisessa asunnossa olisi toivottavaa olla sisäyksiköt molemmissa asuinkerroksissa.